News

Taman Halal Malaysia catat peningkatan pelaburan langsung domestik RM200 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac Taman halal di Malaysia mencatatkan peningkatan pelaburan langsung domestik (DDI) sebanyak RM200 juta atau 1.25 peratus pada 2020, kata Halal Development Corporation Bhd (HDC).

Sehingga kini, taman halal di Malaysia berjaya menarik jumlah pelaburan kumulatif sebanyak RM16.1 bilion sejak 2011, menunjukkan bahawa industri halal tempatan masih berkembang meskipun berdepan banyak cabaran ketika ini.

Daripada jumlah ini, RM9.5 bililon atau 59 peratus adalah pelaburan langsung asing (FDI) manakala RM6.6 bilion atau 41 peratus adalah DDI.

Pada masa ini sejumlah 295 syarikat sedang beroperasi di 21 taman halal di seluruh Malaysia, dengan 42 syarikat atau 143 peratus adalah perbadanan multinasional, manakala 253 syarikat atau 85.7 peratus syorikat milk tempatan” katanya dalam satu kenyataan hani ini

HDC berkata Malaysia menerajui Petunjuk Ekonomi Islam Global (GIE) tahunan bagi 2020/21 selama lapan tahun berturut-turut, apabila ia menduduki tempat pertama bagi empat daripada enam kategori termasuk sektor makanan halal, kewangan Islam, pelancongan mesra Muslim dan farmaseutikal serta kosmetik.

“Malaysia juga berada di kedudukan kedua dan keempat masingmasing dalam sektor media dan rekreasi serta fesyen sederhana, dalam Laporan Tahunan Ekonomi Islam Global (SGIE) yang diterbitkan oleh firma penyelidikan strategi dan penasihat antarabangsa, DinarStandard,” katanya

Menurut HDC, Singapura merupakan pengimport produk halal terbesar Malaysia pada 2020 dengan jumlah eksport bernilai RM4,10 bilion.

“Negara itu mengetepikan China di kedudukan dua dengan jumlah eksport bernilai RM3.44 bilion, manakala Amerika Syarikat di tempat ketiga dengan RM1.74 bilion dan Thailand (RM148 bilion) serta Indonesia (AM1.34 billon) masing-masing berada di tempat keempat dan kelima.

ini sedikit sebanyak dapat meringankan impak penuh ekonomi akibat daripada penutupan sempadan yang menyaksikan eksport halal Malaysia menguncup kira-kira RM10 bilion, susut daripada RM40.2 bilion pada 2019 kepada hanya RiM30.5 billon sepanjang 2020.

Penurunan nilai eksport halal itu juga selari dengan penyusutan 19 peratus bilangan pengeksport halal Malaysia, daripada 1,876 pada 2019 kepada 1,507 pada 2020, kata HDC.

Dari segi sumbangan mengikut sektor, makanan dan minuman halal terus menjadi penyumbang utama kepada ekonomi halal bemilai sebanyak RM1740 bilion, diikuti ramuan halal (RM8.83 bilion), kosmetik dan penjagaan peribadi (RM267 bilion), derivative minyak sawit (RMO.89 bilion), kimia perindustrian (RMO.47 bilion) dan farmaseutikal halal (RMO.30 bilion).

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif HDC Hairol Ariffein Sahari berkata eksport halal tahunan Malaysia pada asalnya diunjur mencecah RM42 bilion menjelang 2020.

Bagaimanapun, tahun lepas merupakan tahun yang sangat mencabar dengan keadaan harga minyak mentah yang tidak menentu dan penularan pandemik CoVID-19.

Meskipun keadaan yang tidak menentu inį industri halal tempatan terus mempamerkan daya tahan yang padu berkutan asasrya yang kukurn katanya

Hairol Arifein berkata HDC akan berusaha untuk memenuhi misi utamarya bagi memudahkan kemasukan penggiat industri ke dalam ekonomi halal serta meningkatkan jumlah eksport halal Malaysia dan jumlah pelaburan langsung ke taman halal.

Beberapa inisiatif telahpun difangka bagi tujuan ini termasuk pengenalan unit taman halal komersial HDC, Platform Bersepadu Halal, Institut Latihan Halal dan Perunding dan Penasihat Halal untuk menarik sekurang-kurangnya 50,000 syorikat peruUsahaan kecil dan sederhana bagi menyertai industri terseburt katanya.

Source : BERNAMA