News

HDC iktiraf 16 organisasi atas sumbangan kepada industri halal

SHAH ALAM – Halal Development Corporation Berhad (HDC) menganugerahkan 16 organisasi atas sumbangan mereka dalam pertumbuhan industri halal semasa Anugerah Kecemerlangan Halal Sedunia (WHEA 2021).

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, pencapaian ini merupakan sejarah penting bagi organisasi masing-masing.

“Sebahagian daripada mereka adalah jenama terkenal yang telah lama berada dalam industri masing-masing, kekal berdaya tahan semasa wabak Covid-19 dan mematuhi proses piawai halal yang ketat dalam operasi mereka.

“Secara tidak langsung ini mempamerkan pentingnya halal dalam perniagaan untuk mendapatkan keyakinan pelanggan dan sokongan pasaran,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Acara tahunan berprestij ini dahulunya dikenali sebagai Anugerah Kecemerlangan Persidangan Halal Sedunia yang dianjurkan untuk mengiktiraf, menghargai sumbangan dan pencapaian cemerlang oleh pemain industri halal negara.

Sehingga kini, lebih 200 pengiktirafan telah diberikan kepada individu, organisasi dan syarikat.

WHEA 2021 ini disampaikan oleh Mohamed Azmin dan dua kategori teratas adalah Anugerah Kecemerlangan Prestasi Negeri Halal dan Anugerah Kecemerlangan PKS Usahawan Terbaik Halal.

Bagi kategori organisasi, anugerah yang disediakan adalah Anugerah Kecemerlangan Perniagaan Antarabangsa Halal; Anugerah Kecemerlangan Penjagaan Kesihatan Halal; Anugerah Kecemerlangan Inovasi Halal; Anugerah Kecemerlangan Logistik Halal; Anugerah Kecemerlangan Makanan dan Minuman Halal; Anugerah Kecemerlangan Jenama Terkemuka Halal dan Anugerah Kecemerlangan Kewangan Halal.

Sinar Harian